Savjeti

Savjeti

1Dentalni konac ili tecnost za ispiranje usta?

Standardni konac za čišćenje zuba se generalno smatra najefikasnijem alatom za čišćenje uskih prostora između zuba tzv. interdentalnih prostora.

Tečnost za ispiranje usta ima za cilj smanjenje krvarenja i sprečavanje bolesti desni, ali nije zamjena za pranje zuba ili čišćenje koncem.

Koristite voskirani konac sa fluorom, jer običan može da Vam se zaglavi između zuba. Ako imate poteškoća sa rukovanjem koncem, probajte sa držačem za konac, to možete kupiti u apoteci ili apotekama. Takodje za čišćenje prostora između zuba koristite i interdentalne četkice koje u slučaju da je interdentalni prostor veći imaju blagu prednost u odnosu na konac.

2Električna ili obična četkica za zube?

Moguće je efikasnije oprati zube običnom četkicom, ali električna četkica za zube može biti odlična alternativa, posebno ako imate artiritis ili neko slično stanje, koje otežava pravilno pranje zuba. Snažniji pokreti električne četkice za zube mogu Vam pomoći da uklonite efikasnije plak i poboljšate zdravlje desni.

Ako odlučite da investirate u električnu četkicu za zube, proverite da li je četkica udobna za držanje i jednostavna za korišćenje. Vaš stomatolog Vam može predložiti model sa rotirajućom glavom. Ostale specifične karakteristike, kao što su podesivi nivoi brzine, tajmer i baterije, su na Vama.

Bilo da izaberete običnu ili električnu četkicu, ono što je najvažnije je svakodnevno pranje zuba i čišćenje koncem.

3Koja je pasta za zube najbolja?

Najbolja je ona pasta koja Vama odgovara. Postoji veliki broj različitih zubnih pasta, za koje proizvođači tvrde da su naročito pogodne za pojedina stanja usne duplje – protiv kamenca, osetljivosti zuba, gingivitisa i slično. Najbolje je da o tome koja pasta najviše odgovara vašim ustima, pitate svog stomatologa.

4Pripremite Vaše dijete za prvu posjetu stomatologu

Veoma je važno da prva posjeta stomatologu bude pozitivno iskustvo i protekne prijatno. Važnu ulogu u pripremi Vašeg djeteta imate baš Vi. Mi Vam možemo pomoći tako što ćemo Vas uputiti šta bi bilo dobro da uradite ili kažete i šta nikako ne bi trebalo. ZAPAMTITE, djeca se ne rađaju sa strahom od stomatologa – već ga stiču kroz negativno iskustvo.

ONO ŠTO MOŽETE URADITI PRIje POSJETE STOMATOLOGU

 1. Razgovarajte sa djetetom na pozitivan i opušten način. Predstavite posjetu stomatologu kao interesantno iskustvo za Vas i za Vaše dete.
 2. Pričajte sa djetetom na način koje će ono lako razumjeti. Izbjegavajte rijeci kao što su „bušenje“, „bol“, „igla“, „anestezija“ i sl. Mi koristimo reči kao što su „vodica za uspavljivanje zubića“ – za antesteziju, „specijalno čišćenje ili pčelica“ – za obradu zuba, „farbanje zuba“ – za plombu, „crvić“ – za kvar.
 3. Izbjegavajte izjave kao što su „zubar te neće povrediti“. Rađe im recite „zubar će biti veoma njezan dok ti bude popravljao zubić“.
 4. Objasnite Vašem detetu da će mu ljekar „brojati“, „prati“ i „slikati“ zubiće. Ako mu budete objasnili tok pregled i proces čišćenje zuba, dijete će znati šta da očekuje.
 5. Igrajte se kod kuće „zubara“ sa svojim djetetom.Prvo se pretvarajte da ste Vi „zubar“ i izbrojte mu zube, a onda zamjenite uloge i dozvolite Vašem djetetu da bude „zubar“.
 6. Čitajte Vašem djetetu edukativne priče o odlasku kod stomatologa.
 7. Zakažite posjetu stomatologu kada je dijete odmorno.
 8. Stavite mu do znanja da Vi redovno posjecujete stomatologa.
 9. Dajte dobar primer tako što će te prati svoje zube svakoga dana.
 10. Budite opušteni i mirni. Ako ste uplašeni i zabrinuti, Vaše djete će to osetiti.

  ONO ŠTO NIKAKO NE BI TREBALO DA URADITE PRIJE POSJETE STOMATOLOGU

 1. Ne prenosite Vaše strahove od odlaska kod stomatologa na dIJETE .Ono će to osetiti.
 2. Ne koristite negativne reči kao što su : „bol“, „inekcija“, „igla“ ili „bušenje“ u prisustvu Vašeg djeteta.
 3. Ne koristite odlazak kod stomatologa kao kaznu.
 4. Ne dozvoljavajte da bilo ko priča strašne priče o stomatolozima u prisustvu Vašeg djeteta.
 5. Ne brinite ako Vaše dijete bude plakalo tokom posete stomatologu, pošto je takva reakcija savršeno normalna za malu djecu kad se nađu u novoj situaciji.
 6. Budite oprezni da ne pretherate. Ako budete isuviše pridavali značaju odlasku kod stomatologa, postaće „isuviše značajno“.
 7. Nakon posjete stomatologu, pričajte sa djetetom o tome i podsjetite ga koliko je bilo zabavno.

Dobrodošli u stomatološku ordinaciju dr Konatar

U savremenom i prijatnom ambijentu, uz najnovija saznanja i poslednja dostignuća tehnike, vodimo računa da Vam svo vrijeme tretmana bude što ugodnije i da uz našu pomoć savladate stah od stomatoloških intervencija. Obratite nam se sa povjerenjem!

Radno vrijeme

Poštovani klijenti, stomatološka ordinacija dr Konatar otvorena je u sljedećim terminima:

 • 1000 - 1800
 • po potrebi

Kontaktirajte nas

Prednosti ordinacije dr Konatar

Pogledajte šta nudimo za Vaše oralno zdravlje

Stomatološka ordinacija dr Konatar - Vaš partner za oralno zdravlje!